onsdag 2. februar 2011

1. Norge slår gnister

Norge slår gnister er en serie sendt på Nrk som handler om tiden da Norge var ett av de fattigste landene i Europa, og hvordan landet utviklet seg fra det fattigste landet i Europa til ett av de rikeste landene i verden.

Jeg har skriver om episode 1 som tar for seg Norge fra 1900 til rundt 1930 tallet og de forskjellige bedrifter og oppfinnelser som blir nevnt i episoden. Episoden handler om klesfabrikken Devold, hvordan Norsk hydro kom til, Lerum som idag er en veldig kjent syltetøys og saft fabrikk, utbygging av jernbanen og Bjellands hermetikk.

Episoden tar for seg intervjuer med personer som levde på den tiden og historiske forskere og professorer som gir oss inblikk i hvordan det var på starten av 1900 tallet, og forklaringer utviklingsprosessene om hvordan en ide ble til historiske oppfinnelser i Norges øyne. De snakket også om hvordan produsentene og fabrikkene har hjulpet stort med å gjøre landet slik det er idag.

De viser også mye svart-hvitt klipp fra arbeidere som jobbet på disse prosjektene og snakket om hvordan de fleste mennesker gikk fra å være bønner til å jobbe for disse fabrikkene og produsentene og hvordan det endret arbeids og levemiljøet i Norge.